A gyerek és a napozás

Miközben a napsugarak éltető D-vitaminnal látják el a gyerekek szervezetét, az UV sugárzás visszafordíthatatlan károkat okozhat. A gyerekek bőre pedig különösen érzékeny.


A BABA BŐRE

A baba bőrének felső rétege rendkívül vékony, nem védi savköpeny, így sokkal sérülékenyebb, könnyebben átereszti a veszélyes anyagokat, kevésbé ellenálló a vegyi anyagokkal, baktériumokkal, gombákkal. A másik komoly gond, hogy a bőr ekkor még nem termel melanint, ami megvédné a káros napsugarakkal szemben, és barnaságot biztosítana.

A gyermekek bőre 8-9 éves korukra éri el azt az állapotot, ami már bizonyos fokú védelmet biztosít.


6 HÓNAPOS KOR ALATT

6 hónapos korig szigorúan kell venni a napfényvédelmet, és 1-3 éves korig óvni kell a picurt a közvetlen napsugárzástól.

Kerülni kell a napfényvédő szerek használatát, és soha nem szabad kitenni Őket közvetlen napsugárzásnak, mivel a bőrük már 10 perc alatt képes leégni. A kánikulai, napsütéses napokon fedett teraszon, árnyékban, vagy csak nyitott ablaknál érdemes levegőztetni Őket.


NAPOZÓSZEREK

A napozószerek körülbelül 20-30 perccel a felszívódás után képesek kifejteni jótékony hatásukat, ami körülbelül 2 órán át tart, tehát indulás előtt érdemes bekenni Őket, amit minimum 2 óránként ismételni kell.

A napozószerek közül a kimondottan gyerekeknek kifejlesztett és lehetőség szerint vízálló változatot érdemes választani. Fürdőzés, izzadás, törölközés után a bekenést mindig meg kell ismételni. A napfényvédelem nem csak a vízparton, strandon fontos, hanem bármilyen szabadtéri tartózkodás esetén.

A naptejek kétféle módon fejtik ki hatásukat: kémiai úton (a fény elnyelésével), vagy fizikai úton (a fény visszaverésével). A természetes eredetű naptejek fizikai úton hatnak, amelynek előnye a kémiai naptejekkel szemben, hogy felkenés után azonnal védenek és hatásukat csak lassan vesztik el. Hátrányuk azonban, hogy kevésbé vízállóak. Mivel nem tartalmaznak tartósítószert, így ezek a következő szezonban már nem használhatók, szemben a kémiai naptejekkel, amelyek felnyitás után általában 12 hónapig használhatók.


ÁRNYÉK

A felhők, a ruha, vagy a napernyő a káros napsugarak 60-80 %-át átengedik, tehát ezek nem nyújtanak megfelelő védelmet. A sétát 11 óra előtt és 15 óra után érdemes a programba iktatni, és a napfényvédő szerek használata mellett fehér (világos) színű sapkával, pólóval is védekezni.

A nagyobbacska gyerekeket nehéz árnyékban tartani, ezért velük érdemes a kora reggeli órákban (10 óra előtt), vagy a késő délutáni órákban (17 óra után) szabadtéri programot szervezni. Természetesen ekkor is figyelni kell a megfelelő UV védelemre, a szellős, de testüket fedő ruházatra, sapkára és a napvédő krémek használatára. Nagyon hasznos az úgynevezett “légiós” sapka, amely hátul, a tarkórészen hosszabbított, és ami így megvédi a tarkóját is.


MELEGKIÜTÉS

A kisgyerekek gyakran kapnak melegkiütést, ami a faggyúmirigyek és verejtékmirigyek tökéletlen működése miatt alakul ki. Ezek az élénkpiros göböcskék főként hajlatokban (tarkón, tokán, comb redői között, hason) jelennek meg. Megelőzhetők, ha nem öltöztetjük túl a babát, hagyjuk a bőrét “szellőzni”. Érdemes vékony, szellős anyagú, bővebb ruhákat ráadni.

Esetenként allergiás reakciót kiválthatnak a napvédő krémek is, ezért kizárólag illatanyagot és tartósítószert nem tartalmazó, kimondottan babáknak kifejlesztett krémeket használjunk. A melegkiütés cink tartalmú krémmel kezelhető.


FOLYADÉKPÓTLÁS

A nyári kánikulában ezen kívül rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás, akár a szabadban, akár otthon.

6 hónapos korig az anyatejes táplálásnak megfelelő mennyiségű folyadékra van szükség, 6-12 hónapos korig 1 dl; 1-2 éves korban 6 dl; 2-3 éves korban 7 dl és óvodás korban 1 l a szükséges folyadék mennyisége. Ez természetesen függ az egyéni igényektől, de mindenképpen fontos, hogy a szülő odafigyeljen, hiszen a gyerekek hajlamosak “elfelejteni” inni.

Az ásványvizek közül a szénsavmentes változat a megfelelő, mivel a szénsav puffadást, feszítő érzést okozhat.

A gyümölcslevek közül a természetes (tartósítószert és színezéket nem tartalmazó) levek a megfelelőek.

A teák közül kerülni kell a fekete teákat, hiszen ezek koffeint tartalmaznak. A legmegfelelőbb a valódi gyümölcstea, amit nem is érdemes ízesíteni, hiszen a bennük lévő gyümölcs kellemes ízt biztosít.

Cimkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizenkilenc − 9 =

AJÁNDÉK POMPI SZÍNEZŐ FÜZET

 

 

Töltsd le most ingyen a

POMPI színező füzetet!

A füzetben Pompiról és a mesekönyvből találsz kiszínezhető rajzokat.

A színező letöltési lehetőségét keresd a megadott e-mail címeden!

Pin It on Pinterest

Share This