A gyerek és a tűz

Külföldön komoly szakirodalma van a gyermekek tűzvédelmi oktatásának, azonban ez a téma hazánkban még gyerekcipőben jár.

Sajnos utódaink több szempontból is veszélyeztetettek. Ha nem vigyázunk rájuk eléggé, vagy nem ismerik a helyes viselkedést, akkor egy ilyen esetet átélve életre szóló sérülést, traumát szenvedhetnek, továbbá belőlük lehetnek a felelőtlen, gondatlan, tüzet okozó felnőttek.

Nézzük, mi mindenre érdemes odafigyelni, mit tudunk nekik tanítani…

A tűz természetes, de veszélyes!

Meséld el a gyermekednek, hogy a tűz nagyon fontos az emberek számára, sok helyen van a hasznunkra (fűtés, főzés, világítás, stb.), azonban rendkívül veszélyes, forró, sérülést okoz, vagy akár halálos is lehet.

Ezt természetesen mindig az adott korosztálynak megfelelő szavakkal, kifejezésekkel kell megtenni, de nemcsak beszélgetni kell erről, hanem lehetőség szerint meg is kell nekik mutatni (égő gyertya, forró radiátor, kályha, sütő, vasaló, stb.).

A tűzet nem szabad eltitkolni!

Sok kisgyermek megijed, ha tűzet lát, és nem mer szólni erről senkinek. Meséld el neki, hogy ilyen helyzetben nagyon fontos, hogy minél gyorsabban segítséget kérjen.

Nem szabad, hogy a következményektől féljen, így fontos, hogy megerősítsd benne, nem bántja érte senki, ha tüzet okoz, vagy tüzet lát, és szól egy felnőttnek.

Tűz van! Tűz van!

Nagyon fontos, hogy megtanítsd a gyereknek, ha tüzet lát, akkor nagyon hangosan kiabáljon a felnőtteknek, és a szavai egyértelműen jelezzék a tüzet.

A „Tűz van!” felkiáltás félreérthetetlen. Gyakorold ezeket a szavakat a gyerekkel. Ugyanez természetesen fordítva is igaz. Ha a gyermek ezeket a szavakat hallja, kezdjen el menekülni, a betanult módon.

Soha nem menj vissza az égő házba!

Ha kimenekültetek egy égő házból, tudatosítani kell a gyerekben, hogy oda soha, semmilyen körülmények között nem szabad visszamenni.

Ha a gyerek azt látja, hogy egy családtag, vagy egy kisállat hiányzik, akkor szóljon egy felnőttnek, vagy egy tűzoltónak.

Füstben kúszva, mászva haladj!

Mutasd meg a gyereknek, hogy ha füst van, akkor a padlón kúszva, mászva kell közlekedni, mert ott még jó eséllyel van használható levegő.

A legjobb, ha a gyerek meg is mutatja, hogy csinálná, hiszen így korrigálhatjuk a mozdulatait, Ő pedig be tudja azt gyakorolni.

Az ajtót kinyitás előtt ellenőrizd!

Tanítsd meg a gyereknek, hogy mielőtt egy ajtót kinyitna, azt a kézfejével mindig ellenőrizze. Ha meleg, vagy forró az ajtó lapja, akkor a túloldalon tűz van, azt nem szabad kinyitni, meg kell próbálni más, szabad utat keresni.

Nedves törölköző száj elé, ajtónyílásba!

Mutasd meg, hogy hol találhatók a lakásban a törölközők, amit bevizezve az arca (orra-szája) elé kell szorítani, hogy a füst, és a meleg levegő ne károsítsa a légutakat.

Vigyázz, mit fogsz meg!

Tűzben lehetnek olyan forró tárgyak, amelyek megérintése súlyos égési sérüléseket okozhatnak. Magyarázd el neki, hogy lehetőleg menekülés közben ne nyúljon semmihez.

Állj, feküdj, hemperegj!

Tanítsd meg a gyereknek, hogy ha meggyullad a ruhája, azonnal álljon meg, feküdjön a földre, és hemperegjen.

Tudatosítsd, hogy ilyenkor tilos szaladni, mert az szítja a tüzet.

Hívd a tűzoltókat!

A nagyobbacska gyereknek megtaníthatod a segélyhívó számokat (tűzoltóság 105, rendőrség 107, mentők 104, és az egységes segélyhívó 112), vagy ha már rendelkezik mobiltelefonnal, mentsétek el a névlistába azt.

Gyakoroljátok, hogy mit kell mondani a telefonba, ha tüzet észlel. A legfontosabb, hogy tudja a pontos lakcímet, emeletet, ajtószámot. Ha semmi mást nem tud mondani, a tűzoltók már ez alapján is tudnak segítséget küldeni.

Ha nincs a gyereknél telefon, vagy nem meri használni, akkor siessen keresni valakit (szomszédot, utcán sétálót, stb.), aki hívni tudja a tűzoltókat. Ha elmész otthonról, tudja a gyerek, hogy hol, és milyen telefonszámon érhet utol.

Tudatosítsd a gyerekben, hogy csak és kizárólag akkor hívhatja a tűzoltóságot, ha tényleg tűz van!!

Csak egy játékot!

A gyerekek nagyon megijednek a tűzben, így fontos, hogy legalább minimálisan biztonságban érezzék magukat. Válasszon ki a gyerek egyetlen játékot, amit ha menekülni kell, csak felkap, és már szalad is.

Tudatni kell vele, hogy előfordulhat olyan helyzet, hogy még erre sem lesz ideje, viszont ha sikerül egy játékot megmenteni a tűzből, az megnyugtató lesz a számára. Így menekülés közben nem kell majd vele osztozkodni arról, hogy milyen játékot, vagy játékokat mentsen, mit akar magával vinni.

Soha ne bújj el!

A gyerekek hajlamosak arra, hogy a bajban valamilyen – számukra – biztonságos helyen (szekrényben, ágyneműtartóban, ágy alatt, stb.) elbújjanak. Magyarázd el neki, hogy ez a legveszélyesebb dolog, amit csak ilyenkor tehetnek. Ha tűz van (vagy csak füst), ki kell menni a lakásból a szabadba.

[box] Neked van hasonló tanácsod ilyen esetekre? Írd meg nekünk![/box]

Cimkék: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

2 × 1 =

AJÁNDÉK POMPI SZÍNEZŐ FÜZET

 

 

Töltsd le most ingyen a

POMPI színező füzetet!

A füzetben Pompiról és a mesekönyvből találsz kiszínezhető rajzokat.

A színező letöltési lehetőségét keresd a megadott e-mail címeden!

Pin It on Pinterest

Share This