A gyerek és a tűzmegelőzés

Fontos, hogy a gyereked pontosan tudja, mit kell tennie tűz esetén. De ennél talán sokkal fontosabb, hogy a tüzeket képes legyen önmaga is megelőzni.

Ebben elengedhetetlen a jó szülői példa, és a témáról való beszélgetés. Ha a szülő nem veszi komolyan a tűz megelőzését, akkor a gyerek sem fogja.

Soha ne gondold, hogy a Te otthonodban nem lehet tűz, hisz az a legnagyobb körültekintés ellenére is bekövetkezhet. Sajnos vesztették már életüket olyan emberek is, akiknek a lakásában egyáltalán nem pusztított tűz, a füst azonban beszivárgott hozzájuk.

A gyerek mindig legyen felügyelet alatt!

Lehetőség szerint soha ne hagyd a gyereket egyedül. Nemcsak tűz esetén lehet égési sérülést szenvedni, de ha tűz üt ki, akkor az egyedül maradt legkisebbek szinte biztosan áldozattá válnak.

Ha a 3 évesnél fiatalabb gyermek külön szobában alszik, használj babaőrző készüléket, a gyerekszoba ajtaját pedig lehetőség szerint csukd be, mert ez védelmet nyújt a füst beáramlása ellen.

Menekülési terv és találkozási pont

Tanítsd meg a gyereknek a helyes magatartást, beszélgess arról, hogy merre, milyen módon menekülhettek baj esetén. Sajnos bekövetkezhet olyan helyzet, hogy a gyereknek tűz esetén egyedül kell kimennie az épületből, így akkor is ismernie kell az útvonalat.

Beszéljetek meg egy helyet, ahol a család menekülés esetén találkozni fog (pl. telefonfülke, szomszéd bolt bejárata, vagy egy nagy fa stb.). Ha ezt a helyet a gyerek határozza meg (és az természetesen a felnőtt szerint is biztonságos), akkor egészen biztosan nem fogja elfelejteni, vagy eltéveszteni. Gyakoroljátok, beszélgessetek róla rendszeresen.

Gyerek egyedül ablakon át soha!

Tudatosítsd a gyerekben, hogy ha tűz van, soha ne próbáljon az ablakon át menekülni. Ez még akkor is veszélyes, ha a földszinten laktok. Ha nem tud máshogyan kimenni a lakásból, és ki tudja nyitni egyedül az ablakot, akkor valamilyen textilt lengetve kiabáljon segítségért.

Füstjelzőt a lakásokba!

Ez a berendezés még nem terjedt el Magyarországon, azonban rendkívül hasznos eszköz. Pár ezer forintért lehet hozzájutni, egy szögre kell felakasztani, és éles hangon jelez, ha a lakásban füstöt érzékel.

Ha rendelkeztek ilyennel, akkor magyarázd el a gyereknek, hogy mire való, és mutasd meg neki, hogy milyen hangon jelez tűz, vagy füst esetén. Így ha meghallja ezt a hangot, tudni fogja, mi a teendő.

Tűzoltó készülék használata

Ha van otthon tűzoltó készülék, akkor a nagyobb gyerekeknek mindenképpen tanítsd meg a használatát. Ezt azonban tényleg csak a megbízható, nagyobb gyerekek esetén működő megoldás, mivel ha a gyerek menekülés helyett próbál tüzet oltani, de nem ítéli meg helyesen a veszélyt, akkor azzal nagyobb bajba is keveredhet.

Soha ne főzzön egyedül!

Soha ne főzzön a gyerek felügyelet nélkül, vagy a felnőtt megkérdezése nélkül. A tűzesetek nagy része a tűzhelyen felejtett étel, étolaj meggyulladásából keletkezik.

Az elektromos áram nem játék!

A gyerekek soha ne játszanak elektromos vezetékkel, vagy csatlakozóval, a konnektorba ne dugjanak tárgyakat, ezt nagyon határozottan tiltsuk meg nekik.

Ha valamilyen berendezést csatlakoztatni akarnak, szóljanak egy felnőttnek.

Minél teljesebb áramtalanítás!

Magyarázzuk el a gyereknek, hogy ha nem használ egy elektromos berendezést, vagy lámpát, azt kapcsolja ki. A legbiztonságosabb, ha a berendezések egy kapcsolóval ellátott elosztóhoz csatlakoznak, és használat után ez kerül lekapcsolásra.

A készülékek soha ne maradjanak „stand-by”, azaz készenléti állapotban, mert így a készülék feszültség alatt marad, és nagyon könnyen kigyulladhat.

Fűtőberendezéstől maradjon távol!

A fűtőberendezések közül a gázkonvektor, a kandalló, valamint a kályha a legveszélyesebbek, ugyanis a közvetlen közelükben lévő éghető anyagok (bútor, textil, játék) könnyedén meggyulladhatnak, égési sérüléseket okozhatnak.

Tanítsd meg a gyereknek, hogy ezeket kerülje el, és a közelükbe, vagy a tetejükre ne pakoljon semmiféle tárgyat, játékot, ruhát.

Gyufát, öngyújtót tartsd elzárva!

A gyermek kíváncsi, utánozza a felnőtteket, és nincs félelemérzete, így szinte biztos, hogy ha gyufát, vagy öngyújtót talál, akkor azt ki akarja próbálni, és már meg is történt a baj.

A munkám során tapasztalt legszörnyűbb tűzeset is így keletkezett, és sajnos egy 5 éves kisfiú halálával végződött. Nézz körül otthon – ágy alatt, könyvek mögött, stb. – és minden gyújtószerszámot zárj el biztonságos helyre. Manapság már gyártanak „gyerekbiztos” öngyújtókat, de ebben se bízz, hisz a gyerekek leleményesek.

Ha azt veszed észre, hogy csemetéd öngyújtóval, gyufával játszik, határozottan, de nyugodt hangon magyarázd el neki, hogy ezeket kizárólag felnőttek használhatják, valamint hogy a tűz egy eszköz, és nem egy játékszer. Kérd meg Őt, hogy ha ilyent talál a lakásban, adja Neked, és ezért nagyon dicsérd, jutalmazd meg Őt. Mutass jó példát azzal, hogy Te sem játszol ilyenekkel.

Ne hagyj égő gyertyát felügyelet nélkül!

Ha az égő gyertya meggyújtja a környezetét, az nagyon gyorsan terjedő tüzet fog eredményezni. A felügyelet nélkül hagyott égő gyertya még akkor is veszélyes, ha nincs gyerek a közelben, de a gyerekek nem figyelnek oda, fellökhetik, megdobhatják, a közelébe valamilyen égő anyagot helyezhetnek és már meg is történt a baj.

Dohányzás

Nagyon elítélendő, ha valaki a lakásban dohányzik, főleg ott, ahol gyerek is van a közelben, azonban ha mégis így van, mindenképpen be kell tartani az íratlan tűzvédelmi szabályokat.

A cigaretta soha ne kerüljön a gyerek kezébe, mivel utánozza a felnőttet és ki akarja majd próbálni. A legbiztonságosabb, ha a hamutartóban víz van, és a cigit ebben oltod el. Így nem fordulhat elő, hogy egy rosszul eloltott cigaretta a gyerek kezébe kerülve tüzet okoz.

Azt már talán nem is kell megemlíteni, hogy a meggyújtott cigivel történő „mászkálás” során a parázs kihullhat, ami szintén tüzet tud okozni.

 [box] Történt már olyan a gyerekeddel, amiből akár nagyobb baj is lehetett volna? Oszd meg velünk a történeted![/box]

Cimkék: , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

20 − hét =

AJÁNDÉK POMPI SZÍNEZŐ FÜZET

 

 

Töltsd le most ingyen a

POMPI színező füzetet!

A füzetben Pompiról és a mesekönyvből találsz kiszínezhető rajzokat.

A színező letöltési lehetőségét keresd a megadott e-mail címeden!

Pin It on Pinterest

Share This