A tűzvédelmi nevelés buktatói

Egy rádiós interjúban megkérdezte tőlem a riporter, hogy mi a jó módszer a gyerekek tűzvédelmi nevelésére? Van-e jó módszer? Hogy lehetünk abban biztosak, hogy amit megtanítottunk, azt helyesen alkalmazza-e, ha bajba kerül?

Akkor azt feleltem, hogy: Gyakorolni! Gyakorolni! Gyakorolni!

Nem tudok jobb módszert arra, hogy rögzüljenek a gyerekben a helyes mozdulatok. Gondolj csak arra, hogy a gyerek milyen sokat gyakorolja a helyes ceruzahasználatot, a pohárból ivást, a cipőfűző megkötését, vagy a késsel-villával evést, mire rendesen megtanulja.

“ÁLLJ! FEKÜDJ! HEMPEREGJ” PROGRAM

Az USA-ban 1973-ban vezettek be egy programot, hogy megtanítsák a gyerekeknek, felnőtteknek, hogy mit kell tenniük, ha meggyullad a ruhájuk. A programra nagy hangsúlyt fektettek, okították a gyerekeknek az óvodákban, iskolákban, illetve a felnőtteknek tv-ben vetített videókon.

Az „Állj! Feküdj! Hemperegj!” parancs röviden azt jelenti, hogy ha valakinek meggyullad a ruhája, azonnal meg kell állni, le kell feküdni a talajra, és kézzel az arcot védve körbe-körbe kell hemperegni. Ez a mozdulatsor segít eloltani a lángoló ruházatot.

A program nagyon sikeres lett, hiszen az azóta eltelt időben kimutatható, hogy jelentősen csökkent a súlyos égési sérülések száma. Mert felnőtt egy olyan nemzedék, aki már tudja, mi a helyes.

GYEREKEK TŰZVÉDELMI NEVELÉSE AZ USA-BAN

Az USA-ban az óvodásokat mesekönyvvel, kifestőkönyvvel, játékkal, az iskolásokat önkéntes tűzoltók bevonásával tanítják a biztonságos életre. Kiemelten kezelik az „Állj! Feküdj! Hemperegj!” parancssort, a tűzből való menekülést és a menekülési terv készítését.

A FELÜLETES NEVELÉS A GYEREK ÉLETÉBE KERÜLHET!

A nevelés tapasztalatairól több tanulmányt is készítettek, amelyek több hibára hívták fel a figyelmet.

A gyerekek égési sérülését leggyakrabban a folyadék forrázás okozza. A felmérések során azonban kiderült, hogy a gyerekek forrázás esetén, ahelyett, hogy azonnal levették volna a nedves, forró ruhát, a ruhájuk meggyulladása (lánggal égése) esetén alkalmazandó „Áll! Feküdj! Hemperegj!” parancsot hajtották végre. Képzeljétek csak el, hogy ez mennyi baj okoz!

A gyerekek tűzvédelmi nevelése során rájöttek egy másik hatalmas problémára. A program harmadik évében feltették a gyerekeknek ezt a kérdést, hogy: „Mit teszel, ha ég a lakásod?”. A gyerekek válasza megdöbbentő volt, hiszen a többség ezt mondta: „Áll! Feküdj! Hemperegj!”.

A kicsit tehát ahelyett, hogy négykézláb kimenekültek volna a lakásból, tűz esetén megálltak volna és lefeküdtek volna a padlóra. Elképzelni is szörnyű!

A nevelés során tehát arra jöttek rá, hogy túl nagy hangsúlyt fektettek az “Állj! Feküdj! Hemperegj!” parancssor oktatására, ugyanakkor nem figyeltek oda, hogy a fogalmak keveredtek a kicsik fejében.

Az alapszabályok röviden:

Forrázás esetén: Azonnal le kell venni a nedves, forró ruhát, a testet 15-20 percig vízzel kell hűteni.
Lakástűz esetén: Négykézlábra ereszkedve kell a szabadba menekülni, lehetőleg nedves textilt a száj elé tartva.
Ruha meggyulladása esetén: „Áll! Feküdj! Hemperegj!”, azaz azonnal meg kell állni, a földre feküdni, és kezekkel az arcot védve körbe-körbe hemperegni, égési sérülés esetén a sebet 15-20 percig vízzel hűteni.

A gyerekek fejében lévő zavart tehát csak úgy lehet kiküszöbölni, hogy a tűzvédelmi nevelésében – otthon is – a koncentrikus tantervet kell követni, ami évről évre ugyanazt a tananyagot tanítja, csak egyre bővebben, magasabb szinten, de jórészt tartalmaznia kell a korábban tanultakat.

Visszatérhet tehát a cikk elejére, a helyes tűzvédelmi nevelés nem lehet más, mint : Gyakorolni! Gyakorolni! Gyakorolni!

A felületes nevelés végzetes lehet!

[box] Kérdezd meg a gyereked, mit tenne, ha meggyullad a ruhája, vagy mit, ha ég a lakásotok?

Írd meg, mit válaszolt, hogy mindannyian tanulhassunk belőle![/box]

Cimkék: , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizennyolc − tizenegy =

AJÁNDÉK POMPI SZÍNEZŐ FÜZET

 

 

Töltsd le most ingyen a

POMPI színező füzetet!

A füzetben Pompiról és a mesekönyvből találsz kiszínezhető rajzokat.

A színező letöltési lehetőségét keresd a megadott e-mail címeden!

Pin It on Pinterest

Share This