Az öngyújtó gyerek kezébe nem való!

A gyermek kezébe kerülő öngyújtó nagyon komoly tűzveszélyt jelent.

Európában évente több ezer tűzeset, több ezer sérülés, valamint több tucat gyermek halála következik be öngyújtóval történő “játék” miatt, ezért nem mehetünk el mellette szó nélkül.

Az Egyesült Államokban már 1994-ben bevezettek egy gyermekbiztonsági előírást, aminek következtében 60 %-kal csökkentek a gyermeki tevékenység következtében történő tűzesetek, sérülések, halálesetek. Egy 1987-ben végzett tanulmány szerint az öngyújtóval játszó gyermekek által okozott tüzek többségét eldobható öngyújtóval okozták.

Minden, ami nehezíti az öngyújtó működtetését, gyermekbiztossá teszi azt. Erre két megoldás létezik:

1. Nagyobb erőkifejtés, azaz nehezebb az öngyújtó meggyújtása.
2. Bonyolultabbá tett használat, azaz legalább két műveletet kell elvégezni egyszerre a gyújtáshoz (pl.: a gyújtómechanizmus fölé helyezett fém lapot be kell nyomni).

Hazánkban 2008. óta csak gyermekbiztos és újszerű öngyújtó hozható forgalomba.

A gyermekbiztos öngyújtót úgy tervezik, és gyártják, hogy az 51 hónaposnál fiatalabb gyermek – a működtetéshez szükséges erő, az öngyújtó konstrukciója, a gyújtómechanizmus védelme, a meggyújtáshoz szükséges műveletek bonyolultsága, vagy egyéb ok miatt – nem tud működtetni.

Jelenleg – a szabvány előírásai szerint – az öngyújtók biztonságosságát 100 gyermekkel végzett vizsgálattal igazolják. Ez ugyan megbízható módszer, de próbálnak más vizsgálati módszereket is kidolgozni.

A szabvány vizsgálati módszere szerint, „gyermekbiztos” az öngyújtó, ha a vizsgálatban részt vevő, 51 hónaposnál fiatalabb gyermekek több mint 85 %-a nem tudja azt üzemeltetni.

Ez azonban azt is jelenti, hogy a gyermekek közel 15 %-a képes lehet erre. Ezért a felnőttek 2008. március 11-e után sem lehetnek tökéletesen biztosak abban, hogy a gyermekük nem tudja meggyújtani az öngyújtót, annak ellenére, hogy az igazoltan gyermekbiztos öngyújtó.

Éppen ezért az öngyújtók továbbra sem gyermekek kezébe való eszközök!

[box] Van a gyereked leleményességével kapcsolatos történeted? Oszd meg velünk![/box]

Cimkék: , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizenegy − kilenc =

AJÁNDÉK POMPI SZÍNEZŐ FÜZET

 

 

Töltsd le most ingyen a

POMPI színező füzetet!

A füzetben Pompiról és a mesekönyvből találsz kiszínezhető rajzokat.

A színező letöltési lehetőségét keresd a megadott e-mail címeden!

Pin It on Pinterest

Share This