Egyedül marad a gyerek

Az őszi, téli, tavaszi, vagy nyári szünetben sok olyan gyerek van, aki – miközben a szülők dolgoznak – egyedül marad otthon. Nagyon fontos, hogy egyedül is biztonságban legyenek. Összegyűjtöttem néhány jó tanácsot az ilyen helyzetek kezelésére.

MEKKORA GYEREK MARADHAT EGYEDÜL?

Nyilvánvaló, hogy egy 5 évest nem hagysz egyedül otthon, ha viszont már 16 éves, valószínűleg gond nélkül. De mi van azokkal a gyerekekkel, akik e két életkor között vannak?

Általában elmondhatjuk, hogy 10 évnél fiatalabb gyereket soha ne hagyjunk otthon hosszabb ideig egyedül, még akkor sem, ha megbízható, és bátor. Bár minden gyerek más, és valószínűleg normál helyzetben már egy 8-10 éves gyerek jól elvan egyedül, viszont ebben az életkorban még nem érik el azt az érettségi szintet, hogy helyesen cselekedjenek baj esetén.

Persze az is fontos, hogy hol éltek? Van-e gyors segítség vészhelyzet esetén? Ismeri-e a gyerek azokat, akik segítséget nyújthatnak, vagy csak számára idegenek veszik körül? Csendes, vagy forgalmas helyen laktok? Mennyire gyakoriak a környéken a bűncselekmények, betörések, erőszakos támadások?

ÉRETT-E A GYEREK?

Néhány kérdés, melynek megválaszolása segítséget adhat arra, hogy a gyerek kellően érett-e ahhoz, hogy egyedül maradjon otthon:

  • Tud-e felelősséget vállalni, megcsinálja-e egyedül a házi feladatát, a házimunkát, és szót fogad-e?
  • Megérti-e és követi-e a viselkedési szabályokat?
  • Megérti-e és követi-e a biztonsági szabályokat?
  • Jól ítéli-e meg a különféle helyzetek kezelését, vagy hajlamos kockáztatni, vakmerőnek lenni?
  • Ismeri-e az alapvető elsősegély nyújtási eljárásokat?
  • Szót fogad-e idegeneknek, követi-e az utasításaikat?

FOKOZATOSSÁG

Még ha bízol is abban, hogy a gyereked kellően érett, hogy egyedül maradjon otthon, nem árt a fokozatosság.

Először hagyd a gyereket 30 percre otthon egyedül, de maradj a közelben. Amikor hazaértél, beszéljétek meg, hogy mit csinált, félt-e valamitől, történt-e bármi szokatlan, mit tett akkor, stb…

Ha a rövid ideig tartó egyedüllét jól megy, egyre emelhető az idő, míg végül a gyerek nap közben egyedül marad otthon.

ÓVINTÉZKEDÉSEK, ALAPVETŐ DOLGOK

Ha úgy döntöttél, hogy a gyereked kellően nagy már, hogy egyedül maradhasson otthon, vagy nincs más választásod, mint otthon hagyni, néhány alapvető dolgot érdemes megtanítani neki, néhány óvintézkedést pedig megtenni.

Mindig add meg a lehetőséget a gyereknek, hogy felhívjon, ha szüksége van rá. Tudja a telefonszámot, elérhetőséget, és ne essen kétségbe, ha nem tudod azonnal fogadni a hívását.

Tudasd vele az alapvető szabályokat. Mit csinálhat, és mit nem?

Jöhetnek-e hozzá barátok, míg nem vagy otthon, bekapcsolhatja-e a TV-t, és mennyi ideig nézheti, használhatja-e a számítógépet, mennyi ideig internetezhet, mit tehet, és mit nem a konyhában, használhatja-e a kést, a tűzhelyet, nem nyithat ajtót idegeneknek, felveheti-e a telefont, és a legfontosabb, hogy soha, senkinek se árulja el, hogy egyedül van otthon.

Gondoskodj róla, hogy az ajtók, és ablakok zárhatók legyenek, ugyanakkor képes legyen a gyerek nyitni őket, ha bajba kerül. A zárhatóság a betörők, idegenek bejutásától véd, a nyithatóságuk azonban éppen akkor szükséges, ha a lakásból menekülni kell.

Ha bizonyos készülékek működnek az otthonodban – gondolok itt például a riasztóberendezésre, a légkondira, vagy a vízmelegítőre – fontos, hogy a gyerek ismerje a működésüket, kezelésüket. Tudja ki-, és bekapcsolni őket, és tudjon rajtuk hőmérsékletet szabályozni, ha arra volna szüksége. Természetesen csak azokra a készülékekre gondolok, amiket használnia szabad, vagy kell.

Legyen egy elsősegélynyújtó készlet elérhető helyen, és tanítsd meg neki, hogyan lásson el egyszerű sérüléseket: hogyan kössön be egy kisebb vágást, mit tegyen, ha vérzik az orra, vagy ha kicsit megégeti a kezét.

Soha ne hagyj olyan gyógyszert elől, vagy elérhető helyen, amit ha bevesz, bajba kerülhet.

Praktikus, ha van a gyerek közelében elemlámpa, hogy például áramszünet esetén ne akarjon egyedül gyertyát gyújtani. Tanítsd meg neki, hogy a gyertya veszélyes.

ELŐRELÁTÁS

Mérd fel, hogy biztonságos-e az otthonod. Ellenőrizd a szobákban, hogy nincsenek-e megkopott elektromos vezetékek, meglazult konnektorok, törött, megrepedt ablaküveg, gyufák, öngyújtók szanaszét. Kellemetlen, ha egy gyerek megsérül, de nincs annál rosszabb, mint hogy a sérüléssel egyedül kell megbirkóznia.

Győződj meg róla, hogy a gyerek tudja, ismeri a segélyhívó számokat. A legbiztonságosabb, ha ezeket a számokat beprogramozod a gyerek által használt telefonba.

Mentők: 104     Tűzoltók: 105     Rendőrség: 107    

Egységes segélyhívószám: 112

Nagyon fontos, hogy a gyerek pontosan ismerje az otthoni címét, telefonszámát, de a legjobb, hogy ha fel van neki írva, mert pánik esetén elfelejtheti ezeket a fontos adatokat.

Előfordulhat, hogy a gyerek nap közben elmegy otthonról. Ha van megbízható szomszéd, érdemes egy pótkulcsot nála hagyni, hisz a gyerek elvesztheti a saját kulcsát, és nem tud hazamenni. A pótkulcsot soha ne a ház körül – lábtörlő alatt, virágcserépben, magas ablakpárkányon, stb. – rejtsd el, mert azt a betörők is megtalálhatják. A gyerek viselje a kulcsot a nyakába kötve, vagy láncon az övére csatolva. Azonban a láncon lógó kulcsot is mindig el kell rejteni, a pólója alá, vagy a zsebébe téve. A kulcs soha ne legyen szem előtt.

Ne hagyj elől gyógyszert, alkoholt, kocsikulcsot, vagy semmilyen olyan tárgyat, amivel kárt tehet magában, vagy amit ha kipróbál, megsérülhet.

A gyerek kevésbé érzi magát egyedül, ha van mellette egy háziállat. Legyen az kutya, hörcsög, tengerimalac, nyuszi, vagy bármi más. Legyél biztos benne, hogy az állat nem jelent veszélyt a gyerekre.

TŰZ

Fontos, hogy a gyerek tudja, mit kell tennie tűz esetén.

Az első, és legfontosabb, hogy gondolkodás nélkül hagyja el a lakást, és menjen szabad térbe. Ezt persze néha nem árt gyakorolni, hiszen csak így lehetünk biztosak benne, hogy valóban tudja, mit kell tennie.

Tanítsuk meg neki, hogy a bejárati ajtó kulcsát mindig tartsa belülről a zárban, hiszen ha menekülni kell, nincs arra idő, hogy a kulcsot keresgélje.

Ha olyan házban éltek, ahol lift van, magyarázd el a gyereknek, hogy tűz esetén soha ne használja a liftet, mert ha bent reked, a füsttől mérgezést kaphat.

Ha emeleten laktok, és a lépcsőházat nem lehet használni, menjen a gyerek az ablak közelébe, ha tudja, nyissa ki, és egy kendővel, pólóval integessen, és hangosan kiabáljon, hogy a tűzoltók észrevegyék, és kimenthessék.

Ha emeleten laktok, nagyon fontos, hogy a gyerek ne próbáljon az ablakon át menekülni. Még akkor sem, ha nincs más kiút. Mindig várja meg a tűzoltók segítségét.

Ha abban a lakában van tűz, ahol laktok, a gyerek azonnal hagyja el a lakást, és kérjen segítséget járókelőktől, szomszédoktól. Ugyanezt tegye, ha gázszagot érez.

Ha nagyon kicsi tűz van – például felborult egy gyertya, és a terítő kis lángokkal ég – a gyerek akkor se próbálja meg eloltani. Megéghet, vagy, sikertelen oltás esetén sokkal nagyobb veszélybe sodorhatja magát.

Az egyik leggyakoribb tűzkeletkezési ok a tűzhelyen felejtett étel. Az tehát a legjobb, ha a gyereknek meg van tiltva, hogy a tűzhelyen ételt főzzön, egyedül. Ha meleg ételt akar enni, használja a mikrohullámú sütőt, persze azt is fém eszközök nélkül.

Tanítsd meg neki, hogy ha meggyullad a ruhája, azonnal álljon meg, feküdjön a földre, és hemperegjen ide-oda, így oltva el a ruhát.

Ha füstben kell menekülnie, mindig négykézláb mászva tegye, az orra, és szája elé pedig tegyen nedves textilt, hogy megvédje a légzőszerveit a forróságtól, és a füsttől. Ha egy becsukott ajtón kell bejutnia, előtte a kézfejével mindig ellenőrizze, hogy az ajtólap nem forró-e? Ha forró, az ajtót nem szabad kinyitni!

Cimkék: , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

14 + 3 =

AJÁNDÉK POMPI SZÍNEZŐ FÜZET

 

 

Töltsd le most ingyen a

POMPI színező füzetet!

A füzetben Pompiról és a mesekönyvből találsz kiszínezhető rajzokat.

A színező letöltési lehetőségét keresd a megadott e-mail címeden!

Pin It on Pinterest

Share This