Ellenőrizd a kéményt!

Ha egy gyermek rövid kis élete során átél egy tüzet, azt soha nem felejti el.

Gyakran találkozom felnőttekkel, akik miután kiderül, hogy mivel foglalkozom, azonnal elkezdik mesélni a saját tüzes történeteiket, amelyek nagy része gyerekkori élményekből fakad. Azért, hogy gyerekeinknek ne kelljen egy életre szóló rossz élményt átélniük, mi, felnőttek sokat tehetünk. Például odafigyelhetünk a környezetünkre. Most épp a kéményekre…

Ha kéményseprőt látunk, gyorsan keressünk egy gombot a ruhánkon, csavargassuk meg (csak óvatosan!), miközben folyamatosan szemmel tartjuk kormos barátunkat.

Bizonyára sokan hisznek abban, hogy a kéményseprő szerencsét hoz. Utánanéztem, hogy mi lehet a babona eredete.

A magyarázat nagyon egyszerű, bár két lehetséges változat is létezik.

Mária Terézia idejében lerombolták azt a házat, melynek kéményét nem tisztították rendesen. Ezt azért tették, hogy a könnyen gyulladó nádtetők tüzeit megakadályozzák. Azokon a településeken, ahol kevesen laktak, vándor-kéményseprők végezték a tisztítást, viszont voltak területek, ahová ritkábban jutottak el. Tehát aki kéményseprőt látott – azaz el tudta végeztetni a tisztítást – annak nem rombolták le a házát, ami egyértelműen nagy szerencse.

A mások változat szerint réges-régen azoknál a házaknál, ahol megfordultak a kéményseprők, nem fordult elő a tüzeléssel kapcsolatos tragédia, azaz nem égett le a ház. Tehát ahol kéményseprő járt, az a család szerencsésnek mondhatta magát.

Ez manapság sincs másképp, mert a gondozatlan, hibás, rossz kémények manapság is könnyedén tüzet okozhatnak.  Hogy ne hagyjon el a szerencse, engedd, hogy a kéményseprő végezze a munkáját, de Te is tehetsz pár megelőző lépést.

Sáfrány Péter az 1990-es években írta meg tizenéveseknek szóló “Tűzpróba” című tűzvédelmi munkáltató tankönyvét.

Ebben találtam egy feladatot, ami abban segít, hogy a nagyobbacska gyerekekkel egy kicsit körülnézz a kémény háza táján.

Indulj hát a gyerkőccel a padlásra, és töltsd ki vele az alábbi kérdőívet. A megfelelő válaszhoz tegyen a gyerek egy pipát!

kemeny

A fenti tesztet elkészítettem letölthető, és nyomtatható dokumentum formájában is, hogy könnyebb legyen a kitöltés:

[box] Ellenőriztétek a kéményt? Mit tapasztaltatok?[/box]

Cimkék: , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

kettő × öt =

AJÁNDÉK POMPI SZÍNEZŐ FÜZET

 

 

Töltsd le most ingyen a

POMPI színező füzetet!

A füzetben Pompiról és a mesekönyvből találsz kiszínezhető rajzokat.

A színező letöltési lehetőségét keresd a megadott e-mail címeden!

Pin It on Pinterest

Share This