Festés biztonságosan!

Az elmúlt hetekben erős késztetést éreztem lakásunk dekorációjának felfrissítésére. Ez nálam nem csak a tárgyak beszerzését, rendezgetését jelenti, hanem a meglévők felújítását is.DSC_5340


Nem rettenek meg a feladattól, hiszen újítottam már fel asztalokat, szekrényeket, dobozokat, tálcákat, kaspókat. Egy kis csiszolás, festés, új szín, bútorgomb, asztalláb, fedlap sok régi, megunt tárgyat, bútort képes újjá varázsolni.

Mindig is imádtam festeni. Megnyugtat, ellazít, kikapcsol, miközben a régi, kopott tárgy új életre kell egy csodás színtől.

A festőeszközök tekintetében nem vagyok válogatós, szívesen kipróbálok új eszközöket. A legújabb kedvencem a szivacsecset, amivel tökéletes, csíkmentes felületeket lehet varázsolni.

Egy dolgot azonban mániákusan kerülök. Az oldószeres festékeket, legyen szó akár színes festékről, lakkról, sprayfestékről… Egészségtelenek, a lányom allergiás rájuk, nem bírom a szagukat, festés után utálatos dolog az ecsettisztítás, lassan száradnak, ragadósak. Arról nem is beszélve, hogy rendkívül tűzveszélyesek.

DSC_5377


Sok évvel ezelőtt csak nagy kínszenvedéssel lehetett olyan, színpalettából kikevert vizes bázisú festéket beszerezni, amivel gyönyörű, színes ruhásszekrényeket varázsoltam a gyerekeimnek. Manapság ez már nem probléma.

Ennek ellenére a DIY munkáimat mindig lázas keresgélés, boltjárás, véleményolvasás, kutatás előzi meg. Arra soha nem sajnálom az időt, energiát és pénzt, hogy a legjobb és legbiztonságosabb festékeket szerezzem be a munkámhoz.

Mi a gond az oldószeres festékekkel?

Az oldószeres festékek formaldehidet, halogénezett oldószereket, aromás szénhidrátokat, higanyt, higanyvegyületeket, és egyéb, mérgező anyagokat tartalmazhatnak. Ez nem túl bizalomgerjesztő, ugye? Az oldószeres festékekben lévő mérgező anyagok rossz hatással lehetnek a gyerek agyi fejlődésére, fejfájást, asztmát, allergiás tüneteket okozhatnak. Ezt elkerülendő, érdemes vizes bázisú, vagy természetes anyagokból készült oldószeres festéket használni.

Az oldószeres festékek másik, komoly veszélye, hogy rendkívül tűzveszélyesek. A gőzei – megfelelő koncentrációban – könnyen lángra kapnak, ezért csak jól szellőzött, huzatos helyiségben, vagy szabad téren szabad velük dolgozni. Festés közben pedig soha ne legyen gyerek a közelben!

Elismerem, hogy léteznek olyan felületek, tárgyak, amelyeknél szükség lehet oldószeres festékekre, hiszen az ezzel festett felületek vízállóbbak, tartósabbak, de mindenképpen figyelni kell arra, hogy a festék teljesen megszáradjon, az illata elillanjon, ami akár napokig, hetekig is eltarthat.

Azt gondolom, hogy az egészség és a biztonság érdekében érdemes erre az apróságra is odafigyelni.

Cimkék: , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

12 + 15 =

AJÁNDÉK POMPI SZÍNEZŐ FÜZET

 

 

Töltsd le most ingyen a

POMPI színező füzetet!

A füzetben Pompiról és a mesekönyvből találsz kiszínezhető rajzokat.

A színező letöltési lehetőségét keresd a megadott e-mail címeden!

Pin It on Pinterest

Share This