Gyerek a konyhában

A konyha a családi élet központja. De ez az a hely is, amit gyakran felügyelet nélkül hagyunk főzés közben, komoly tűzveszélynek kitéve magunkat.

A konyhában keletkező tüzek nagy százalékban figyelmetlenség, gondatlanság miatt következnek be.

Sok – mindenét elvesztett – családdal találkozom, akik kivétel nélkül azt mondják: “Bárcsak egy kicsit odafigyeltem volna…”

A gyerek nevelésében akkor teszed a legtöbbet, ha felkészíted Őt arra, hogyan éljen biztonságban, miként védje meg az életét, értékeit. Ehhez jó példát kell mutatni, hiszen sokkal könnyebben tanulnak így, mintha állandóan csak jó tanácsokkal bombáznád.

Készítettem egy listát azokról a dolgokról, amikre oda kellene figyelni a konyhában. Mutass példát! Bátran vond be a főzésbe, de a szabályokat tartasd be Vele.

Előfordul, hogy a gyerek felügyelet nélkül tartózkodik a konyhában?

Ez nemcsak a tűz miatt veszélyes. Gondolj csak a késekre, nehéz edényekre, esetleg összetörő üveg, vagy porcelántárgyakra.

Ha a tűzhelyen, sütőben, mikrohullámú sütőben fő, sül, vagy melegszik az étel, mindig van felnőtt a közelben?

A legtöbb konyhában keletkező tűz valamilyen étel készítése és annak felügyelet nélkül maradása miatt következik be. Ha ilyenkor egy gyerek egyedül van a közelben, nagyon nagy veszélynek van kitéve, magára ránthatja a forró étellel teli edényt, vagy megfoghatja a sütő forró ajtaját.

Ha elhagyod a konyhát, kikapcsolod a a tűzhelyet/sütőt/mikrohullámú sütőt?

Azért ebben én sem vagyok annyira szigorú, hiszen akkor soha nem főne meg a húsleves, vagy sülne meg a csirke. Viszont nagyon figyelek arra, hogy a konyha csak rövid időre maradjon őrizetlenül, és a gyerek ne maradjon ott egyedül.

Vannak a tűzhely közelében olyan dolgok, amik lángra kaphatnak?

Ha a konyharuha, mosogatószivacs, papírtörlő, műanyag tálak, poharak, azaz a meggyulladni képes anyagok a tűzhelytől legalább 1 méterre vannak, már tettél valamit azért, hogy ne okozz tüzet. Ha erre odafigyelsz, a gyerek is ezt tanulja meg.

Tiszta a tűzhely, sütő, mikrohullámú sütő?

A tűzhelyre ömlött zsír, olaj, odaégett étel gyorsítja egy esetleges tűz terjedését.

Ki van jelölve egy gyerek és háziállatmentes övezet a tűzhely 1 méteres körzetében?

A tűzben a gyerekek és az állatok is megsérülhetnek. Például rájuk ömölhet, fröccsenhet a forró étel, vagy a lábad alatt lévő gyerekben, kisállatban megbotolhatsz.

A nagyobbacska, megbízható, nyugodt gyerekeket be lehet vonni a főzésbe, a konyhai munkákba. Általában szívesen is segítenek. Minden szülő el tudja dönteni, mikor érett erre a saját gyermeke.

A tűzhelyen lévő edények fogantyúja főzés közben befelé van fordítva?

A kifelé álló fogantyúkat a gyerek könnyen eléri, magára ránthatja az edényt, leforrázhatja magát, vagy tüzet okozhat például a gázlángra fröccsenő zsiradékkal. Az ilyen edényfogantyúkba a ruhád is beleakadhat, ami szintén súlyos sérüléseket okozhat.

Főzés közben a kezed ügyében van a telefonod?

Talán mondanom sem kell, milyen fontos, hogy baj esetén a lehető leggyorsabban tudd értesíteni a mentőket, vagy a tűzoltókat.

Van a konyhában füstjelző készülék?

Az egyszerű, elemmel működő, egyetlen szögre felakasztható készülék a tűz korai szakaszában jelzi a veszélyt, ami a lakásban tartózkodók mindegyikét figyelmezteti arra, hogy menekülni kell. Lehetőleg szerezz be egy ilyen készüléket, és tanítsd meg a gyereknek, hogy ha meghallja a sípolást, meneküljön. Persze ilyenkor nem árt egy menekülési terv sem.

[button link=”https://pompimese.hu/shop/” type=”big” color=”red”] KERESD POMPIT A WEBÁRUHÁZBAN >>[/button]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizennégy + hét =

AJÁNDÉK POMPI SZÍNEZŐ FÜZET

 

 

Töltsd le most ingyen a

POMPI színező füzetet!

A füzetben Pompiról és a mesekönyvből találsz kiszínezhető rajzokat.

A színező letöltési lehetőségét keresd a megadott e-mail címeden!

Pin It on Pinterest

Share This