Gyerekek és a füstmérgezés

Évente közel ezren sérülnek meg tűzesetek során, nagy részük füstmérgezést szenved. Sajnos sok közülük a gyermek, hiszen az Ő tüdejük gyengébb, sérülékenyebb, kevésbé ellenálló.

32A füst többféleképpen is károsíthatja a szervezetet. A forró füst megégetheti a légcsövet, a füstben lévő mérgező anyagok (sósav, kén-dioxid, ammónia, stb.) megduzzasztják a légcsövet és a tüdőt, a füstben lévő szén-monoxid, vagy cián a sejteket károsítja.

Az emberi szervezet maximum 150 fokos levegő belégzését viseli el károsodás nélkül. Egy átlagos lakás azonban 900-1.200 fokon ég. A gyerekek kisebbek, így a szervezetüket sokkal kevesebb füst is képes végzetesen megmérgezni, mint a nagyobb súlyú felnőttekét.

Tünetek

Egyértelműen füstmérgezésre kell gyanakodni, ha a gyerek tűz közelébe került, füstöt lélegezhetett be. A ziháló légzést a légzőszervek megduzzadása okozza, ami akár eszméletvesztést is eredményezhet. A tüdő károsodása miatt köhögés, mellkasi fájdalom tapasztalható.

Fejfájás, fülzúgás, hányinger, álmosság, szédülés, zavartság, tájékozatlanság mind lehetnek füstmérgezés tünetei, ami akár halálhoz is vezethet.

Általános panasz a rossz közérzet, a szédülés, a torokkaparás, fejfájás, a szemek könnyezése, égető érzése, a köhögés, a légszomj, a hevesebb szívdobogás, valamint a hányinger, émelygés.

Ellátás

A sérültet azonnal szabad levegőre kell vinni, ellenőrizni kell a légzését, szívverését, hogy átjárhatók-e a légutak. Ha a gyerek nem lélegzik, mesterséges légzést kell alkalmazni. A sérültet be kell takarni és folyamatosan figyelemmel kísérni, hogy nem romlik-e az állapota.

Nagyon fontos a szakszerű, orvosi ellátás, ahol arcmaszkon keresztül látják el oxigénnel a szervezetet, valamint – ha szükséges – lélegeztető-csövet juttatnak le, hogy a megduzzadt légcső nehogy elzárja a levegő útját. Súlyos esetben akár gépi lélegeztetés is szükségessé válhat.

Az egészségre gyakorolt hatása

A füstmérgezés hosszú távon károsíthatja a gyerek szervezetét. Jó esetben ezek gyógyszerrel kezelhetők, rosszabb esetben a tünetek egy életen át megmaradnak.

A forró füsttől károsodik a hörgőrendszert, elpusztulnak a csillószőrök, ami krónikus gyulladást okozhat. Az esetleges gyógyulás a sérülés mértékétől függ.

A maradandó károsodás lehet asztma, vagy a COPD, amely az idült hörghurut, és a tüdőtágulás együttes megnyilvánulása.

Hogyan akadályozható meg?

Az esetek nagy többségében a füstmérgezés elkerülhető, vagy súlyossága minimalizálható volna.

Ha úgy ítéled meg, hogy nem birkózol meg a tűz eloltásával, semmiképpen ne próbáld oltani, menjetek azonnal a szabadba. Az oltási kísérlet közben a gyerek már lehetőleg ne legyen a közelben.

A legjobb döntés mindig az, hogy a lakást a bejárati ajtón át a lehető leggyorsabban elhagyjátok. Ne álljatok ki az erkélyre, ablakba, ha mód van a bejárati ajtón át történő menekülésre. Gyakoroljátok a gyerekkel is a menekülést, úgy, hogy a szabadban kijelöltök egy találkozási pontot (pl. villanyoszlop, fa, telefonfülke stb.).

Mindig tartsd a lakás kulcsát a bejárati ajtóban, hogy menekülés esetén ne kelljen keresgélni. Ez nagyon sokszor életet menthet.

Tanítsd meg a gyerekednek, hogy füstben négykézláb meneküljön. A szátok, orrotok elé tartsatok nedves törölközőt, rongyot.

Soha ne szabad visszamenni az égő lakásba! A gyerekeknek meg kell tanítani, hogy még a kedvenc játékukért sem szabad visszafordulniuk.

A tüzek nagy része éjjel keletkezik, mikor mindenki alszik. A füst belégzése miatti szédülés, álmosság, émelygés, zavartság, kábultság nagyban nehezíti a menekülést. Hasznos, ha elemes tűzjelzőt vesztek, ami hangos sípolással, még időben felébreszti a családot.

Összegzés
Gyerekek és a füstmérgezés
Cím:
Gyerekek és a füstmérgezés
Leírás:
Évente közel ezren sérülnek meg tűzesetek során, nagy részük füstmérgezést szenved. Sajnos sok közülük a gyermek, hiszen az Ő tüdejük gyengébb, sérülékenyebb, kevésbé ellenálló.
Író:
Weboldal:
https://pompimese.hu/
Logó:
Cimkék: , , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

öt × öt =

AJÁNDÉK POMPI SZÍNEZŐ FÜZET

 

 

Töltsd le most ingyen a

POMPI színező füzetet!

A füzetben Pompiról és a mesekönyvből találsz kiszínezhető rajzokat.

A színező letöltési lehetőségét keresd a megadott e-mail címeden!

Pin It on Pinterest

Share This