Ha nem kér segítséget a gyerek, mert fél a büntetéstől

Napok óta egy híren jár az agyam…

Két, hét év körüli kislány látta, hogy hét éves barátnőjük alatt beszakadt a Sajó jege, de nem szóltak róla senkinek. A jeges vízbe esett kislány életét vesztette. A lányok sokkot kaphattak, vagy féltek a büntetéstől.

01Ilyen tűz esetén is előfordulhat. A gyerek látja a tüzet (vagy maga okozta), de ahelyett, hogy szólna egy felnőttnek, elbújik, szégyelli magát, nem szól senkinek. Pedig az életét mentheti meg, ha tudatában van, hogy a felnőttek segíthetnek…

Hogy lehet ezt megtanítani?

Természetesen játékkal… Persze el lehet neki magyarázni, hogy ne féljen, ne ijedjen meg, ha bajt lát, hanem szóljon egy felnőttnek, de én sokkal jobban hiszek a játékos nevelés erejében.

Az ezt tanító játék nagyon egyszerű…

Játsszátok el, hogy valahol a lakásban tűz keletkezik és ezt a gyerek veszi észre.

Jelölj ki egy napot a gyakorlásra és bízd meg a gyereket, hogy a nap bármely szakaszában elkezdhet kiabálni: „Tűz van!! Tűz van!!”. Ekkor a család minden tagjának el kell hagynia a lakást.

A játék izgalmát növelheted, ha előtte adsz neki egy piros szalagot, amivel kijelölheti a tűz keletkezési helyét. Meneküléskor a piros szalaggal jelölt területet természetesen el kell kerülni, hiszen ott veszélyes tűz „tombol”.

Ez jó módszer arra, hogy a gyerek megtanulja, hogy ha tüzet lát, szóljon a többieknek és ezért senki nem fogja megbüntetni. Persze arra is remek, hogy megtanulja: tűz esetén el kell hagynia a lakást, hogy biztonságban legyen.

Cimkék: , , , , , ,

3 gondolat ehhez: “Ha nem kér segítséget a gyerek, mert fél a büntetéstől

 1. Köszönöm

 2. Nagyszerű írás. Bizony lényegbe vágó kérdésre ad választ.
  Nagyon nem mindegy, hogy miként van szocializálva a gyermek.
  Az elgondolkodtató légbe szakadás is erről szól. Bár igaz, hogy egy gyermektől nem követelhető meg a cselekvőképesség, de az igen, hogy a korához képest már lehetőleg jól reagáljon főleg baj esetén.
  Megjegyzésem még a jeges történethez:
  Tudomásom szerint (egy kanadai kellően ledokumentált, tehát valós eset) egy gyermek kicsit több, mint 2,5 órát töltött jég alatt, mire megtalálták, kiszabadították és újraélesztették. A túlzott lehűléshez kapcsolódó következményeken túl más károsodása nem lett (az agyi képességek rendben maradtak). Tehát egyrészről nem mondhatjuk meg, hogy hol van a határ, hogy “már késő”, “úgysem tehetünk semmit”, “bele kell nyugodni” meg ilyesmi… Másrészről nagyon nem mindegy, hogy reagálnak ilyen esetben a gyerekek. Az ő túlélésük kulcsa is a társak reakciója, elfutok, elbújok, nem beszélek…
  S akkor még nem is beszéltünk arról, hogy elveszett gyermekek keresése kutatása mennyire nem egyszerű. Emlékszem, egy erdőben kószált gyermek megtalálása után derült ki, hogy éjjel világító szemű sárkány ment el a közelében (kézilámpás tűzoltók kutatóláca) és nagyon csúnyán ordítozott is közben (a nevét kiabálva szólongatták). Nagyon félt, de el tudott jól bújni…
  De egy lakástűz sem egyszerű. Négykézláb csúszó-mászó lámpás tűzoltó szuszog a légzőben, esetleg a gyermek nevét is mondva… Micsoda szörnyeteg ez a csillagok háborújából! Ki az az egyébként is rémült gyermek, aki önként előmászik rejtekéből a szörny elé…
  No, a lényeg az, hogy jó az írás. Csak így tovább.
  Üdv: Péter

  1. Köszönöm, Péter!

   Az általad leírt példák remekül mutatják, hogy mennyire nehéz elképzelnünk, mi játszódik le a gyerek fejében egy adott szituációban. A “sárkányos” példád egész egyszerűen megdöbbentett…

   Biztos vagyok benne, hogy a gyerek tetteiben tükröződik a gyerek és szülő közötti bizalom, a burokban nevelés hátrányai, vagy akár az, hogy mennyit mutatunk neki a világ szörnyűségeiből.

   De talán a legfontosabb, hogy ha valami rossz dolgot látunk, akkor vonjuk le a következtetéseket és a tanulságokat építsük be a nevelésbe. Ezért íródott ez a cikk is… hogy aki olvassa, az tanuljon belőle, tanítsa a sajátját, hogy ez velük ne történhessen meg.

   Ez a cikk csepp a tengerben, tudom… de igyekszem 🙂

   Üdv, Csepregi Csilla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

12 + tizenöt =

AJÁNDÉK POMPI SZÍNEZŐ FÜZET

 

 

Töltsd le most ingyen a

POMPI színező füzetet!

A füzetben Pompiról és a mesekönyvből találsz kiszínezhető rajzokat.

A színező letöltési lehetőségét keresd a megadott e-mail címeden!

Pin It on Pinterest

Share This