Kötelező tűzvédelmi nevelés

A honlapunk készített egy felmérést a gyerekek tűzvédelmi nevelésével kapcsolatban. A felmérés egyik kérdésére adott válaszok meglepő eredményt hoztak.

E szerint a szülők 66 %-a nem tud róla, hogy törvény írja elő, hogy kötelesek a gyerekeik tűzvédelmi neveléséről gondoskodni.

Azt hiszem, teljesen érthető, hogy a szülők – normál körülmények között – nem olvasgatják a tűzvédelemmel kapcsolatos törvényeket. Én sem tenném, ha nem ez volna a munkám. Éppen ezért tartom fontosnak, hogy felhívjam erre a figyelmet.

A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 17. §  azt mondja, hogy a magánszemélyek kötelesek gondoskodni arról, hogy a nevelésük, felügyeletük alatt álló személyek megszerezzék a megfelelő tűzvédelmi ismereteket.

Melyek a megfelelő tűzvédelmi ismeretek?

Ezek a lakások, járművek, gépek, berendezések, eszközök, anyagok használatára és működtetésére vonatkozó tűzmegelőzési szabályok.

Feltételezem, hogy a jogalkotó nem azt érti ez alatt, hogy a gyereknek tudnia kell, hogy hol tárolhat gázpalackot, vagy hány liter éghető folyadékot tarthat a garázsában. Sokkal inkább azokra a használati szabályokra, amelyek be nem tartása miatt a gyerek biztonsága veszélybe kerülhet.

Ilyen lehet például

  • a gyufa, öngyújtó
  • a fűtőberendezések
  • az elektromos berendezések
  • a nyílt láng

veszélyei, vagy a tűzből való menekülés alapvető szabályai. És még sorolhatnám…

A szülők általában az alapvető biztonsági szabályokat (Ne állj szóba idegennel! Nézz körül, mielőtt átmész az úttesten! Óvatosan fuss, mert elesel!) megtanítják a gyerekeknek. Hiszen mindenki félti a sajátját. A tűzvédelmi nevelés azonban valahogy kimarad a sorból, vagy csak egy-két dologra korlátozódik (Ne nyúlj a forró vasalóhoz! Ne játssz az égő gyertya mellett!).

Ha azonban valaki alaposan végiggondolja, beláthatja, hogy ez legalább olyan fontos, mint a betörőktől, vagy egy horzsolástól való félelem. A szerencsések soha életükben nem kerülnek olyan helyzetbe, hogy tűzből kelljen menekülniük, mint ahogy általában sorozatgyilkosokkal, gyerekrablókkal sem találkozunk soha. A gonosz, rossz szándékú emberektől való félelmünk azonban sokkal erősebb. De miért? A tűz legalább olyan veszélyes…

Jogos, ha valaki arra gondol, hogy rendben, de ki fogja ezt ellenőrizni?

Persze, hogy senki. Hisz a tűzvédelmi hatóság nem fog megjelenni senki otthonában, hogy kikérdezze a gyereket, hogy ismeri-e a tűzvédelmi szabályokat. De gondolj csak arra, hogy mi történik, ha a gyerek a tűzzel kapcsolatban bajba kerül. Mondjuk gyufával játszik. Vagy egyedül van otthon, tűz üt ki és sérülést szenved, mert nem tudja, hogy ilyenkor mit kell tennie.

Biztos, hogy akkor sem fogja senki ellenőrizni, hogy megtettél-e mindent a gyereked biztonságáért?

Abban biztos lehetsz, hogy ilyenkor az össze létező hatóság a szülői felelősséged fogja vizsgálni, legyen az gyerekvédelem, rendőrség, vagy akár a tűzvédelmi hatóság.

A legfontosabb a gyereked biztonsága. Az ezzel kapcsolatos feladataid pedig, – most már Te is tudod – törvény írja elő.

 [box] Szerinted van értelme egy ilyen törvénynek? Írd meg, mit gondolsz erről![/box]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

2 × három =

AJÁNDÉK POMPI SZÍNEZŐ FÜZET

 

 

Töltsd le most ingyen a

POMPI színező füzetet!

A füzetben Pompiról és a mesekönyvből találsz kiszínezhető rajzokat.

A színező letöltési lehetőségét keresd a megadott e-mail címeden!

Pin It on Pinterest

Share This