Őrültség a tetőre menekülni?!

Nagyon fontos, hogy a gyerekek megtanulják, tűz esetén mikor, merre meneküljenek. Éppen ezért kulcskérdés, hogy ezzel a felnőttek is tisztában legyenek.

18Hazánkban megközelítőleg 788 000 lakás található panel épületben, azaz itt él a lakosság ötöde. Mivel lapos a tetejük, sokakban felmerül, hogy ezen keresztül menekülni is lehet tűz esetén. Sokakkal volt vitám erről, mert a legtöbb ilyen tető nem alkalmas menekülésre, sőt… meglehetősen veszélyes.

Mikor lehet használni?

1. Ha az alattad lévő emeletek valamelyikén van tűz, és a lépcsőház a sok füst miatt alkalmatlan a lefelé történő menekülésre.
2. Ha a tetőn falakkal és világítással kialakított menekülési folyosót építettek, ami elvezet a szomszéd lépcsőházig.

 

Mikor NE használd?

1. Ha bármilyen esélyed van lefelé, a szabadba menekülni.
2. Ha a feletted lévő lakások valamelyikében van tűz.
3. Ha nem vagy biztos benne, hogy a tetőkijáró ajtó ki van nyitva, vagy nyitható.
4. Ha be van zárva a tetőkijáró ajtó és nincs nálad kulcs, vagy nem tudod, mivel nyílik. Nem bízhatsz benne, hogy valaki más majd kinyitja neked.
5. Ha a tetőről nem tudsz egy szomszédos lépcsőházig eljutni, hiszen így a saját házad tetején kerülhetsz csapdába.

 

Mikor biztonságos?

1. Ha falakkal, tetővel, világítással menekülési folyosót építettek, ami biztonságban elvezet a szomszédos lépcsőházba.
2. Szélcsendes, fagymentes, nappali időben, ha más menekülési lehetőség nem lévén, a tetőre kijutással van esély a szomszédos lépcsőházba jutni.

 

Mikor NEM biztonságos?

Menekülési folyosó hiányában lezuhanhatsz a tetőről, vagy csapdába kerülhetsz, ha

1. éjszaka kell menekülnöd, hiszen sötétben, füstben nem tudod, hová lépsz.
2. havas, jeges a tető, vagy erősen fúj a szél.
3. a tetőn át nem tudsz a szomszédos lépcsőházig eljutni.

 

A panel épületetek lapos tetőinek többsége menekülésre nem alkalmas, nem biztonságos, hiszen nem erre lett kitalálva. Az oda vezető ajtó leginkább csak a szerelők kijutását biztosítja, az épület szélein nincs magas korlát, vezetékek, csövek, antennák között kell bukdácsolni. Ez éjszaka, szeles időben, télen, csúszós tetőn, füstben, pánikhelyzetben, idős emberrel, gyerekkel maga az öngyilkosság.

Ahol a tetőt menekülésre is szánták, ott biztonságos folyosót alakítottak ki, aminek van oldalfala, teteje, van benne világítás, azaz nem lehet lezuhanni a tetőről, kényelmesen, biztonságban lehet eljutni a szomszéd lépcsőházba.

Azt kell tehát a gyerekben tudatosítani, hogy mindig törekedjen arra, hogy tűz esetén lefelé, a szabadba meneküljön. Az épített, menekülési folyosó nélküli tetőt pedig csakis a legszélsőségesebb, életveszélyes helyzetben szabad használni.

Érdemes felmenni a gyerekkel a tetőre, körülnézni, megmutatni neki, mi van ott, miért veszélyes, meggyőződni róla, hogy az ajtó nyitható-e (sok helyen bezárják, hogy a gyerekek ne mehessenek ki, nehogy valakit baleset érjen), vagy milyen kulccsal nyílik.

Fontos, hogy a gyerek is tisztában legyen a lehetőségeivel, hiszen ha kicsiként megtanulja, mit kell tennie, akkor kamaszként, ha esetleg egyedül van otthon, ez az életét is megmentheti.

Cimkék: , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

3 × öt =

AJÁNDÉK POMPI SZÍNEZŐ FÜZET

 

 

Töltsd le most ingyen a

POMPI színező füzetet!

A füzetben Pompiról és a mesekönyvből találsz kiszínezhető rajzokat.

A színező letöltési lehetőségét keresd a megadott e-mail címeden!

Pin It on Pinterest

Share This