Rólam

Az elmúlt több, mint 20 évben tűzvédelemmel foglalkoztam, ebből 17 évet hivatásos tűzoltóként töltöttem. A tűzvédelem a hivatásommá, szenvedélyemmé vált.

Munkám során sokszor kerülök személyes kapcsolatba olyan emberekkel, akik valamilyen módon részesei voltak tűznek, tanúként, tulajdonosként, aggódó rokonként, vagy sérültként.

Amikor azt látom, hogy milyen lelki és anyagi károkat okoz egy-egy tűz, akarva, akaratlanul eszembe jut, hogy ez a családommal is megtörténhetett volna. Az egyetlen, amiből ilyenkor erőt merítek, az, hogy tűzvédelmi szakemberként tudom, egy kis odafigyeléssel az esetek többsége elkerülhető.

Munkám során mindig két dolgot tartok fontosnak...

Az egyik – és számomra ez a legfontosabb -, hogy egy-egy tűz után itthon, a gyerekeimmel megbeszéljem a tanulságokat és elmondjam, hogyan kell ilyen helyzetben helyesen cselekedni. Soha nem sajnáltam arra az időt, hogy ugyanezt a beszélgetést a tűzben érintettekkel is megejtsem.

Az évek során azt vettem észre, hogy az emberek nem tudják, hogyan kellene megakadályozni a tüzeket, hogyan viselkedjenek tűz esetén, nem ismerik, hogyan és mivel kell ezeket eloltani. Sokszor fogalmuk sincs, hogy ha megtörtént a baj, hová, kihez fordulhatnak, mit tehetnek, vagy mit kell megtenniük.

A tüzek 70-80%-a gondatlan emberi cselekedet következménye. Ez azt jelenti, hogy az emberek akár ismerik a helyes magatartást, akár nem, felelőtlenül, gondatlanul bajba sodorják magukat és környezetüket. 

A Gyújtóforrás.hu weboldalt azért hoztam létre, hogy megosszam mindazt a tudást, amit az elmúlt két évtizedben megszereztem. Ha csak egy ember életét lehet megmenteni, már megérte.

A gyerekek tűzvédelmi nevelését azonban más módon kell kommunikálni, Őket más módszerrel lehet megfogni.

Ezért jött létre a Gyújtóforrás.hu kistestvére, a Pompimese.hu, ahol Pompival közösen próbálunk segíteni a gyerkőcöknek és a szülőknek a tűzvédelmi nevelésben.

A gyerekek tűzvédelmi nevelésének legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a játék, ezért - a hagyományos, szülőknek íródott, nevelésről szóló cikkek mellett - játéktippek, mesék, foglalkoztató füzetek, színezők is megtalálhatók az oldalon.

Munkásságunk egyik legnagyobb projektje az a hazánkban egyedülálló mesekönyv, amiben Pompi, a tűzoltó manó két kisgyereket, Jankát és Ottót tanítja meg a tűzmegelőzés, tűzoltás, tűzből való menekülés legfontosabb tudnivalóira.

Jó tanulást, játékot és biztonságos életet kívánok!

Csepregi Csilla

MÉDIAMEGJELENÉSEK

TV2/Tények - Gázrobbanás a Tímár utcában
31:40 perctől

TV2/Tények - Magát is felgyújtotta a gyújtogató

TV2/Tények - Kigyulladt egy tízemeletes ház
1:02 perctől

TV2/Mokka - Tűz az Andrássy úton

ECHO TV/Ne legyen áldozat - Ha tűz van

 

ECHO TV/Ne legyen áldozat - Ha tűz van

TOTALCAR.HU
Hat autó égett, ki tehet róla? (cikk)

Érdekel a véleményed! Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

18 + 8 =

AJÁNDÉK POMPI SZÍNEZŐ FÜZET

 

 

Töltsd le most ingyen a

POMPI színező füzetet!

A füzetben Pompiról és a mesekönyvből találsz kiszínezhető rajzokat.

A színező letöltési lehetőségét keresd a megadott e-mail címeden!

Pin It on Pinterest